lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1976]

Tort śmietanowo czekoladowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

No kochani dziś torcik o smaku śmietany i czekolady. Przetestowałam moich domowników, na pierwszy rzut poszedł mąż no i oczywiście zaraz było aleeeeeeeeeeeee.... Zabrakło nuty kwasowości. Następnym razem nasączę go sokiem cytrynowym.

Tort śmietanowo czekoladowy Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Tort śmietanowo czekoladowy

Składniki na biszkopt o średnicy 26 cm:

  • Jaja 5 szt

 

  • cukier waniliowy 64 g

 

Składniki na obłożenie tortu:

  • Krem do tortów o smaku czekoladowym 1 szt

 

  • krem do tortów o smaku śmietankowym 2 szt

 

 

  • Dekoracja:

 

  • serduszka z czekolady i listki z czekolady

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowo czekoladowy

Wykonanie biszkoptu:

Jaja o temp pokojowej wbijam do miski i wsypuje cukier waniliowy. Miksuję do momentu aż zrobi się puch.

Mąkę wsypuję do kubka sito i nad ubitymi jajami przesiewam i delikatnie mieszam w jedna stronę.

Formę okrągłą tortową wykładam papierem do pieczenia dno i boki. Wykładam ciasto biszkoptowe i piekę 20-25 minut w 170 stopniach.

Upieczony i ostudzony biszkopt kroje na trzy blaty.

Krem śmietanowy i czekoladowy :

Ubijam 500 ml mleka z dwoma kremami śmietankowymi na sztywno i przekładam blaty biszkopta oraz górę i boki.

Ubijam krem czekoladowy z 250 ml mleka na sztywno , wkładam do rękawa cukierniczego z kocówką" kwiatek" i wyciskam małe rozetki na górze i na dole.

Dekoruję serduszkami i listkami z czekolady.

Tort śmietanowo czeloladowy
Jaja o temp pokojowej wbijam do miski i wsypuje cukier waniliowy.Miksuje do momentu , aż zrobi się puch.
Tort śmietanowo czeloladowy
Mąkę wsypuje do kubka sito i nad ubitymi jajami przesiewam i delikatnie mieszam w jedna stronę.
Tort śmietanowo czeloladowy
Upieczony i ostudzony biszkopt kroje na trzy blaty.
Tort śmietanowo czeloladowy
Ubijam 500 ml mleka z dwoma kremami śmietankowymi na sztywno.
Tort śmietanowo czeloladowy
Przekładam blaty biszkopta oraz górę i boki.
Tort śmietanowo czeloladowy
Ubijam krem czekoladowy z 250 ml mleka na sztywno, wkładam do rękawa cukierniczego z kocówką" kwiatek" i wyciskam małe rozetki na górze i na dole.

Tagi:

ciasto tort