czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Gruziński sos Tkemali

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos ten jest znakomitym dodatkiem do mięs, zwłaszcza baraniny, A z szaszłykami smakuje wybornie. Polecam, pychota

Gruziński sos Tkemali

Składniki:

Gruziński sos Tkemali

 

  • 1 kg śliw bez pestek
  • 2 papryczki chili
  • 5 dkg cukru
  • 2 dkg soli
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 dkg natki pietruszki
  • 5 dkg koperku
  • szczypta mielonej kolendry

Sposób przygotowania:

Gruziński sos Tkemali
Pozbawione pestek śliwki zmielić w maszynce do mięsa, dodać sól i cukier, doprowadzić do wrzenia gotować 5 minut. Dodać bardzo drobno posiekaną zieleninę, czosnek i mieloną kolendrę, a gdy zawrze ponownie odstawić z ognia. Przełożyć do słoi i szczeknie zamknąć. Jeśli chcemy sos przygotować w większej ilości na zimę, do litra sosu należy dodać ½ łyżki esencji octowej. Sos ten jest znakomitym dodatkiem do mięs, zwłaszcza baraniny, A z szaszłykami smakuje wybornie. Polecam, pychota.

Tagi:

tkemali beza bezy