Sposób przygotowania:
Gryczana sałatka z kalafiorem i mozarellą
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Kalafior dzielimy na różyczki, wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy kilka minut do czasu aż kalafior będzie miękki (ale nie może się rozpadać!) - po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Cebulę, pomidor oraz mozarellę kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy. Do miseczki przekładamy przeciśnięty czosnek, dodajemy jogurt, majonez i przyprawy - dokładnie mieszamy. Na półmisku wysypujemy całość ugotowanej kaszy gryczanej. Dookoła układamy cząstki kalafiora na przemian z pomidorem (dekorujemy szczypiorkiem). Na kaszy układamy część pokrojonej cebuli, pomidora i kalafiora - całość polewamy przygotowanym sosem czosnkowym oraz posypujemy pozostałymi cząstkami pomidora, mozarelli oraz siekanym szczypiorkiem. Sałatkę podajemy z pieczywem posmarowanym masłem
LauraLaura