Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Gryczana sałatka z kalafiorem i mozarellą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekka, ale zarazem bardzo pożywna sałatka z kaszy gryczanej, mozarelli i warzyw, do tego delikatny sos czosnkowy - pyszne!

Gryczana sałatka z kalafiorem i mozarellą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gryczana sałatka z kalafiorem i mozarellą

 

Sposób przygotowania:

Gryczana sałatka z kalafiorem i mozarellą
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Kalafior dzielimy na różyczki, wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy kilka minut do czasu aż kalafior będzie miękki (ale nie może się rozpadać!) - po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Cebulę, pomidor oraz mozarellę kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy. Do miseczki przekładamy przeciśnięty czosnek, dodajemy jogurt, majonez i przyprawy - dokładnie mieszamy. Na półmisku wysypujemy całość ugotowanej kaszy gryczanej. Dookoła układamy cząstki kalafiora na przemian z pomidorem (dekorujemy szczypiorkiem). Na kaszy układamy część pokrojonej cebuli, pomidora i kalafiora - całość polewamy przygotowanym sosem czosnkowym oraz posypujemy pozostałymi cząstkami pomidora, mozarelli oraz siekanym szczypiorkiem. Sałatkę podajemy z pieczywem posmarowanym masłem
Gryczana sałatka z kalafiorem i mozarellą
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki.
Gryczana sałatka z kalafiorem i mozarellą
Etap 2 przygotowujemy sos czosnkowy do polania