martek0704

martek0704

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 150]

Grzane wino po góralsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Receptura według mojego dziadka

Grzane wino po góralsku

Składniki:

Grzane wino po góralsku

 

  • butelka czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina
  • szklanka wody stołowej
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 20 goździków
  • 1/2 laski wanilii
  • trochę gałki muszkatołowej
  • skórka sucha pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Grzane wino po góralsku
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy wszystkie przyprawy, zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Wlewamy wino składniki mieszamy, naczynie szczelnie przykrywamy i ustawiamy na mniejszym ogniu, płyn powinien się podgrzać ale nie zagotować. Podawać cieple