Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Grzanki serowe z natką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Grzanki na żytniej bułce z serem żółtym i natką

Grzanki serowe z natką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzanki serowe z natką

 

  • 3 bułeczki żytnie
  • 10-15 dkg sera żółtego (np gouda)
  • śmietana 10%
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Grzanki serowe z natką
Bułki pokroić na kromki średniej grubości. Ser zetrzeć na tarce( cienkiej lub grubej). Do sera dodać tyle śmietany, aby dało sie wymieszać na jednolita masę (ok. 3 łyżeczek). Natkę umyć i posiekać, dodać do masy serowej, przyprawić solą oraz pieprzem. Masą smarować żytnie kromki. Zapiec w piekarniku w ok. 180 stopniach, aż ser się ładnie stopi i lekko zrumieni. Podawać do zup i sałatek.
Grzanki serowe z natką
przygotowaną masą posmarowac kromki i zapiec.
Grzanki serowe z natką
Bułki zytnie pokroic na sredniej grubosci kromki.
Grzanki serowe z natką
Ser wymieszać ze śmietana i natka i przyprawic.
Grzanki serowe z natką
ser zetrzec dodac do niego śmietane oraz natkę.

Tagi:

sery ser