Sposób przygotowania:
Grzybki do kawy
Masło włożyć dzień wcześniej do zamrażalnika, ma być zamrożone "na kość". Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito do miski; dodać cukier trzcinowy, cukier waniliowy, aromat. Na tarce jarzynowej zetrzeć zamrożone masło na wiórki, dodać je do mąki, wbić jajka - szybko zagnieść ciasto, tylko tyle aby składniki się połączyły, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez godzinę w lodówce. Stolnicę posypać mąką, ciasto wałkować na grubość ok.0,5cm, foremką w kształcie grzybka wykrawać ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z resztek ciasta nożykiem wyciąć kępki trawy. Piec w 170st.C kilka minut, do zrumienienia. Gotowe polewy (albo czekoladę połamać do osobnych miseczek) i rozpuścić wstawiając je do kąpieli wodnej. Zamiast białej, czekoladowej polewy można utrzeć lukier z kilku łyżek cukru pudru i soku z cytryny. Po ostygnięciu ciasteczek kapelusze smarować ciemną polewą, nóżki- jasną lub białym lukrem a trawę zielonym. Grzybki można zlepiać po dwa smarując je np.powidłami, są wtedy bardziej miękkie. Można, oczywiście, wycinać dowolne kształty - kwiatki,serduszka, zwierzątka albo poprostu kółka zwykłą szklanką.
zuzi
Magdusia1312
lena
mania
Jolanta27
Pyza
A.B.
Pyza
można, oczywiście, dodać zwykły cukier kryształ, ale trzcinowy daje fajny posmaczek toffi