izula92

izula92

Kucharz
[Przepisów: 11]

Grzybki w sosie greckim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Swietna przekąska na imprezy okolicznościowe

Grzybki w sosie greckim

Składniki:

Grzybki w sosie greckim

 

  • durszlak grzybów osolonych, ugotowanych, najlepiej prawdziwków.
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 kg cebuli (może być mniej)
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek octu 10%, ziele angielski, liść laurowy
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku

 

Sposób przygotowania:

Grzybki w sosie greckim
Olej i cebule dusimy ok 10 minut, nastepnie dodajemy grzybki i wode. Wszystko razem zagotować w jednym garnku na małym ogniu przez 15 minut. Gorące wkładać do czystych słoików i odwracać do góry dnem. Jesli robi się większe zapasy na zimę słoiki z grzybkami należy dla pewności zapasteryzować przez 20 minut.

Tagi:

grzyby