SUPERPRZEPIS

Dynia z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

  • 5
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Dynia z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Pyszne jesienne danie. Na samo wspomnienie tego smaku cieknie mi ślinka. Idealna propozycja na jesienny obiad lub kolację.

Składniki:

Dynia z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

dynia

  • 2 dynie makaronowe lub piżmowe
  • garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc w wodzie)
  • 10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe)
  • 1 duża czerwona cebula
  • słoik zielonych oliwek
  • słoik suszonych pomidorów
  • 15 dag kaszy gryczanej
  • 10 dag tartej mozarelli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

sos

Sposób przygotowania:

Dynia z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Przygotowanie dyni I

Dynia z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
Za pomocą łyżki usuwamy pestki i miękki miąższ

Dynię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Przekrawamy wzdłuż na pół w celu uzyskania 4 porcji. Za pomocą łyżki usuwamy pestki i miękki miąższ.

Przygotowanie dyni II

Dynia z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
Tak przygotowaną dynię wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Warzywa solimy i pieprzymy. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek. Tak przygotowaną dynię wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 45 minut.

Przygotowanie farszu I

Dynia z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
Salami kroimy w cienkie, podłużne paseczki

Kaszę gryczaną przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Salami kroimy w cienkie podłużne paseczki. Cebulę kroimy w piórka.

Przygotowanie farszu II

Dynia z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
Cebulę i salami podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a wędlina się ładnie zrumieni

Cebulę i salami podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a wędlina się ładnie zrumieni. Dokładamy grzyby. Podlewamy wodą z moczenia. Dusimy do czasu aż grzyby zmiękną.

Przygotowanie farszu III

Dynia z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
Zalewę łączymy z czosnkiem i ziołami

Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki a oliwki przekrawamy na pół. Przygotowujemy sos. Zalewę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy zioła i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie farszu IV

Dynia z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy ze sobą. Łączymy z sosem.

Wszystkie składniki farszu łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Przygotowanie końcowe

Dynia z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
Dynię napełniamy farszem i posypujemy serem

Dynię wyciągamy z piekarnika. Napełniamy farszem. Posypujemy serem. Zapiekamy jeszcze przez ok. 10 minut.


Tagi:

dynia