Sposób przygotowania:
Dynia z kaszą gryczaną i suszonymi grzybamiPrzygotowanie dyni I
Dynię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Przekrawamy wzdłuż na pół w celu uzyskania 4 porcji. Za pomocą łyżki usuwamy pestki i miękki miąższ.
Przygotowanie dyni II
Warzywa solimy i pieprzymy. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek. Tak przygotowaną dynię wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 45 minut.
Przygotowanie farszu I
Kaszę gryczaną przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Salami kroimy w cienkie podłużne paseczki. Cebulę kroimy w piórka.
Przygotowanie farszu II
Cebulę i salami podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a wędlina się ładnie zrumieni. Dokładamy grzyby. Podlewamy wodą z moczenia. Dusimy do czasu aż grzyby zmiękną.
Przygotowanie farszu III
Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki a oliwki przekrawamy na pół. Przygotowujemy sos. Zalewę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy zioła i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu IV
Wszystkie składniki farszu łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Przygotowanie końcowe
Dynię wyciągamy z piekarnika. Napełniamy farszem. Posypujemy serem. Zapiekamy jeszcze przez ok. 10 minut.
Magdalena88
Marika-
Pobitegarybarbary
skuter5
misia5