Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Jesienne naleśniki gryczane z mięsnym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Zamiast zwykłej mąki dodałam zdrowszą, gryczaną. Naleśniki są przepyszne. Aromat suszonych grzybów, słodka marchewka- uczta dla podniebienia.

Jesienne naleśniki gryczane z mięsnym farszem

Składniki:

Jesienne naleśniki gryczane z mięsnym farszem

ciasto naleśnikowe

farsz

  • 50 dag łopatki albo karkówki
  • 2 garście suszonych grzybów (zalane wodą na noc)
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera
  • sól, pieprz do smaku

ponadto

  • tłuszcz do smażenia
  • natka pietruszki
  • starty na tarce żółty ser do posypania

Sposób przygotowania:

Jesienne naleśniki gryczane z mięsnym farszem

ciasto naleśnikowe 1

Jesienne naleśniki gryczane z mięsnym farszem
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy jajka

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy jajka. Dolewamy wodę.

ciasto naleśnikowe 2

Jesienne naleśniki gryczane z mięsnym farszem
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą

Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy na 30 minut.

przygotowanie farszu 1

Jesienne naleśniki gryczane z mięsnym farszem
Namoczone przez noc grzyby gotujemy do miękkości

Namoczone przez noc grzyby gotujemy do miękkości.

przygotowanie farszu 2

Jesienne naleśniki gryczane z mięsnym farszem
Mięso kroimy w grubsza kostkę i podsmażamy na złoto

Mięso kroimy w grubszą kostkę. Opruszamy obficie solą i pieprzem. Smażymy na patelni na rumiany kolor. Dodajemy startą na tarce marchew i seler. Dokładamy grzyby. Podlewamy wodą z grzybów i dusimy do miękkości.

naleśniki- wykończenie

Jesienne naleśniki gryczane z mięsnym farszem
Na lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki

Na lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Nakładamy farsz. Posypujemy serem i natką pietruszki.


Tagi:

naleśniki