Sposób przygotowania:
Drożdżowe pierogi z grzybami
1. Ser biały przekładamy do miski, dodajemy mleko i olej, ucieramy, następnie dodajemy sól, cukier i jajko, dokładnie ucieramy, do utartej masy wkruszamy drożdże i znów ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę pszenną i zagniatamy ciasto.
2. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
3. Grzyby oczyszczamy i płuczemy, następnie osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie grzyby i cebulę dusimy do miękkości na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
4. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w kwadraty, nakładamy farsz grzybowy i zlepiamy na pół.
5. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do zrumienienia.
Rady: Zamiast grzybów leśnych możemy użyć pieczarek.
2. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
3. Grzyby oczyszczamy i płuczemy, następnie osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie grzyby i cebulę dusimy do miękkości na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
4. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w kwadraty, nakładamy farsz grzybowy i zlepiamy na pół.
5. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do zrumienienia.
Rady: Zamiast grzybów leśnych możemy użyć pieczarek.
misia5
Babeczka35
Dziękuję.U mnie właśnie w lasach pojawiają się moje ulubione prawdziwki.:)
Marika-
Babeczka35
Polecam wypróbować,ciasto wyszło mi bardzo puszyste,a jak nie ma leśnych grzybów można użyć pieczarek:)
Dziękuję;)
biedroneczki
Babeczka35
Bardzo polecam :)
skuter5
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
mocsłodkości
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję bardzo i polecam :)
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2