2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Grzybowa polana

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Warstwowa sałatka która efektownie prezentuje się na stole. Przypomina torcik tyle że wytrawny. Szybka do przygotowania. Z pewnością warto mieć ją w swoich zbiorach na domowe przyjęcia. Na pewno Wam zasmakuje.

Grzybowa polana

Składniki:

Grzybowa polana

 

  • 35 dag fileta z kurczaka
  • 1 litrowy słoik marynowanych pieczarek
  • 1 słoik mieszanki warzywnej-marchewka, kukurydza, groszek
  • 3 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 3 konserwowe ogórki
  • 1 cebula
  • 10 dag żółtego sera
  • Papryka ostra do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do grosa
  • Olej do smażenia
  • Sól do smaku
  • Słoiczek majonezu
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pęczek koperku
  • Pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Grzybowa polana

ETAP 1:

Grzybowa polana
na spodzie wyłozonej tortownicy umieszczamy pieczarki

Ziemniaki ugotować, wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać.
Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, usmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, mieszankę warzywną i ogórki konserwowe osączyć z zalewy, jajka, wystudzone ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, zieleninę posiekać razem.Okrągłą tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną.

ETAP 2:

Grzybowa polana
następna warstwa to osączona mieszanka warzywna

Wyłożyć mieszankę warzywną ze słoika, oprószyć solą, pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu,

ETAP 3:

Grzybowa polana
dodajemy warstwę ziemniaków cebulę oraz majonez

rozłożyć ziemniaki, pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem, znów posmarować majonezem,

ETAP 4:

Grzybowa polana
oststnia warstwa to ser żółty, schładzamy w lodówce

Posypać startym serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem folię zdjąć, przykryć tortownicę talerzem i odwrócić sałatkę, odpiąć obręcz z tortownicy i podawać.

Smacznego!