czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Szaszłyki drobiowe z dipem z tahini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak marynowany z tahini, grillowany w formie szaszłyków z dodatkiem grillowanych warzyw i aksamitnego dipu

Szaszłyki drobiowe z dipem z tahini Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szaszłyki drobiowe z dipem z tahini

 

  • 1/2 kg fileta z kurczaka

marynata:

  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sok z 1/2 limonki
  • sól i pieprz

dip:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sok z 1/2 limonki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowe z dipem z tahini
Składniki marynaty do mięsa wymieszać w misce. Fileta z kurczaka pokroić w paski i wymieszać z marynatą.

Kawałki zamarynowanego kurczaka nabijać na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków i grillować około pół godziny na średnio rozgrzanym grillu razem z małym pieczarkami.

Wszystkie składniki dipu wymieszać i schłodzić. Szaszłyki podawać z dipem i warzywami.

Smacznego.
Szaszłyki drobiowe z dipem z tahini
Dip z dodatkiem pasty tahini jest kremowy i aromwtyczny