Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Jaglana babka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka drożdżowa z dodatkiem kaszy jaglanej, dzięki której ciasto zachowuje dłużej świeżość. Babka jest puszysta, miękka i delikatna przez kilka dni.

Jaglana babka drożdżowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jaglana babka drożdżowa

 

Sposób przygotowania:

Jaglana babka drożdżowa

ETAP 1:

Jaglana babka drożdżowa
Zaczyn połączyć ze zmiksowaną kaszą i żółtkami.

Drożdże rozpuścić w mleku razem z cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min.
Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Szklankę wody zagotować i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min. Do przestudzonej kaszy dodać sól, żółtka i zmiksować blenderem. Połączyć ze spienionym zaczynem, olejem i mąką.

ETAP 2:

Jaglana babka drożdżowa
Ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Zagnieść ciasto w garnku lub misce, bo będzie klejące, ale takie ma być. Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Jaglana babka drożdżowa
Natłuścić formę masłem i obsypać dokładnie cukrem trzcinowym.

Formę na babkę wysmarować dokładnie masłem i obsypać dużą ilością cukru trzcinowego.

ETAP 4:

Jaglana babka drożdżowa
Ciasto w formie pozostawić jeszcze do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wymieszać jeszcze raz, ale krótko. Przełożyć do formy i odstawić jeszcze na około 20 min, aby ciasto wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 50 min. Jeżeli ciasto będzie się z wierzchu za bardzo przypiekało, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Jeszcze gorącą babkę wyjąć z formy. Studzić na kratce.

Smacznego.