Sposób przygotowania:
Jaglana babka drożdżowaETAP 1:
![Jaglana babka drożdżowa Jaglana babka drożdżowa](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/jaglana-babka-drozdzowa-460118.jpg)
Drożdże rozpuścić w mleku razem z cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min.
Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Szklankę wody zagotować i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min. Do przestudzonej kaszy dodać sól, żółtka i zmiksować blenderem. Połączyć ze spienionym zaczynem, olejem i mąką.
ETAP 2:
![Jaglana babka drożdżowa Jaglana babka drożdżowa](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/jaglana-babka-drozdzowa-460119.jpg)
Zagnieść ciasto w garnku lub misce, bo będzie klejące, ale takie ma być. Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 3:
![Jaglana babka drożdżowa Jaglana babka drożdżowa](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/jaglana-babka-drozdzowa-460120.jpg)
Formę na babkę wysmarować dokładnie masłem i obsypać dużą ilością cukru trzcinowego.
ETAP 4:
![Jaglana babka drożdżowa Jaglana babka drożdżowa](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/jaglana-babka-drozdzowa-460121.jpg)
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wymieszać jeszcze raz, ale krótko. Przełożyć do formy i odstawić jeszcze na około 20 min, aby ciasto wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 50 min. Jeżeli ciasto będzie się z wierzchu za bardzo przypiekało, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Jeszcze gorącą babkę wyjąć z formy. Studzić na kratce.
Smacznego.