Sposób przygotowania:
Bułka z pastrami, musem z buraków, gorgonzolą
Bułki: drożdże rozkruszamy do miseczki posypujemy je cukrem i odstawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie wlewamy tam rozczyn drożdżowy, wodę, mleko, dodajemy sól i starte na tarce masło – ciasto wyrabiamy (jeśli jest zbyt mokre dodajemy więcej mąki) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy z nich okrągłe bułeczki ( w zależności od ich wielkości wychodzi 6-9 szt ). Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowujemy między nimi odstępy. Bułeczki odstawiamy na 15 minut. W miseczce rozkłócamy jajko z wodą i taką mieszanką smarujemy wierzch bułeczek. Tak przygotowane bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy je 5 minut, następnie temperaturę zmniejszamy i pieczemy je jeszcze 6-10 minut. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.
Pastrami przygotowujemy wg zalecenia producenta.
Ugotowane buraczki ścieramy na najdrobniejszej tarce. W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy starte buraczki i czekoladę podgrzewamy całość aż czekolada połączy się z buraczkami. Buraczki doprawiamy do smaku solą, cukrem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Gruszkę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
Gorgonzolę rozkruszamy w palcach.
Bułki kroimy, wykładamy na nie po porcji musu z buraków, na nim układamy plastry pastrami a na nim pokrojoną gruszkę i gorgonzolę, przykrywamy drugą połówką bułki i serwujemy.
Smacznego.
Ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy z nich okrągłe bułeczki ( w zależności od ich wielkości wychodzi 6-9 szt ). Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowujemy między nimi odstępy. Bułeczki odstawiamy na 15 minut. W miseczce rozkłócamy jajko z wodą i taką mieszanką smarujemy wierzch bułeczek. Tak przygotowane bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy je 5 minut, następnie temperaturę zmniejszamy i pieczemy je jeszcze 6-10 minut. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.
Pastrami przygotowujemy wg zalecenia producenta.
Ugotowane buraczki ścieramy na najdrobniejszej tarce. W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy starte buraczki i czekoladę podgrzewamy całość aż czekolada połączy się z buraczkami. Buraczki doprawiamy do smaku solą, cukrem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Gruszkę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
Gorgonzolę rozkruszamy w palcach.
Bułki kroimy, wykładamy na nie po porcji musu z buraków, na nim układamy plastry pastrami a na nim pokrojoną gruszkę i gorgonzolę, przykrywamy drugą połówką bułki i serwujemy.
Smacznego.
smokii