margro

margro

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Gulasz wieprzowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naprawde dobry przepis!!!! Serdecznie polecam!!!

Gulasz wieprzowy.

Składniki:

Gulasz wieprzowy.

 

  • 40 dag łopatki wieprzowej (najlepiej niezbyt tłustej)
  • 2 średnie cebule»
  • 1-2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki mąki»
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • papryka w proszku (najlepiej ostra)

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy.
Cebule obrać, posiekać na drobną kostkę. Zeszklić na łyżce gorącego oleju, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Mięso oczyścić z włókien, umyć i bardzo dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki. Posolić, popieprzyć. Obtoczyć lekko w mące. Rozgrzać mocno olej, przesmażyć mięso, często mieszając. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do mięsa dodać cebulę i warzywa, wymieszać, podlać wrzątkiem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec duszenia doprawić papryką i majerankiem. Podawać gorące z makaronem lub białym pieczywem.