justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Gulasz z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gulasz zaprawiamy mąką, aby był gęstszy.

Gulasz z kurczaka

Składniki:

Gulasz z kurczaka

 

  • pierś z kurczaka 1 podwójna
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka 1 łyżka
  • papryka osra 1 łyżka
  • imbir tarty 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • kminek 1/2 łyżeczki
  • bulion drobiowy 2 szklanki
  • mąka

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z kurczaka
Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę. Obsypujemy je solą, pieprzem i kminkiem. Smażymy na złoto i przekładamy do garnka. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na patelni z odrobiną oleju i doprawiamy ją solą do smaku. Usmażoną przekładamy do mięsa. Paprykę kroimy w paski i również podsmażamy. Przekładamy do reszty składników. Przyprawy papryki w proszku i imbir podsmażamy na łyżce masła. Wlewamy do nich bulion i mieszamy. Całą zawartość patelni przelewamy do mięsa z cebulą i papryką. Dodajemy cytrynę. Całość doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy gaz i dusimy około 20 minut. Gulasz zaprawiamy mąką, aby był gęstszy.