iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Gulasz z włoszczyzną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Gulasz z włoszczyzną do kaszy i ziemniaków

Gulasz z włoszczyzną

Składniki:

Gulasz z włoszczyzną

 

  • 3 szt marchewki
  • 1 szt pietruszka korzeń
  • 1/4 szt selera
  • 1 szt por
  • 1 kartonik pomidory krojone z czosnkiem Podravka
  • papryka słodka
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 kg karkówki
  • 2 łyżki masło
  • 2 łyżki mąka
  • pieprz biały
  • 1 szt cebula
  • sól morska

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z włoszczyzną
Dzień wcześniej robimy marynatę i marynujemy mięso. Karkówkę kroimy w kostkę , odcinamy białe błonki. Do miski wlewamy olej ok 2 łyżki , ocet winny 1 łyżkę , paprykę słodka ok 1 łyżeczka, przyprawę do karkówki ok 1 łyżkę , pieprz i pokrojona drobno cebulę i sól morską. Mieszamy wkładamy tam mięso. Zabezpieczmy folią spożywcza i wkładamy do lodówki na noc. Marchewkę , seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Pora kroimy w plasterki. Na rozgrzana patelnie dajemy mięso wraz z marynatą. smażymy na złoto. Dodajemy starte warzywa. Smażymy chwilę , podlewamy 1/2 szklanki wody i chwilę dusimy. Następnie wlewamy kartonik pokrojonych pomidorów z dodatkiem czosnku i dusimy wszystko na małym ogniu do miękkości mięsa. Na koniec robimy zasmażkę z mąki i masła i dodajemy do gulaszu. Mieszamy i dodajemy natkę pietruszki , jeżeli trzeba dosalamy do smaku.