Sposób przygotowania:
Gulasz ziemniaczany z pomidorami i np. szynkąETAP 1:
Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w grubą kostkę. Olej rzepakowy rozgrzać w głębokim rondlu Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażyć. Cebulę obrać i też pokroić w kostkę.
Dodać do ziemniaków. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę wielkością zbliżoną do kostki ziemniaczanej i włożyć do rondla. Dodać przyprawy. Wlać szklankę wody.
Przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli będzie taka potrzeba , to zdjąć przykrywkę i odparować. Natkę umyć, osuszyć i drobniutko pokroić.
Gulasz podawać ciepły posypany natką. Można dodać pokrojoną w kostkę wędlinę np. szynkę. Smacznego.