Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Gulasz z papryką i selerem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna propozycja na obiad.Gulasz z papryka i selerem, doskonały z pieczywem, kasza czy ryżem. Bardzo gorąco polecam miłośnikom mięsa i warzyw, na zimowe i chłodne dni .

Gulasz z papryką i selerem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z papryką i selerem

 

  • mięso gulaszowe 1 kg

 

  • 2 łodygi selera naciowego

 

  • 1 średnia cebula czerwona

 

  • 1 średnia cebula biała

 

  • 2 listki laurowe

 

 

 

 

  • 2 gałązki tymianku cytrynowego

 

  • 1 łyżeczka zmielonej, ostrej papryki

 

  • 2 szczypty oregano

 

 

  • 1 szczypta chili

 

 

 

  • 1 łyżka smalcu

 

 

  • papryka żółta, zielona , czerwona

 

  • 1 łyżka maki orkiszowej białej

 

  • woda

Sposób przygotowania:

Gulasz z papryką i selerem
Mięso gulaszowe umyć, jeśli taka potrzeba, pokroić na mniejsze kawałki,osuszyć, Na patelni rozgrzać smalec, na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojone w paski cebule, pokrojone łodygi selera, listki laurowe, ziele angielskie i kulki jałowca. Cebule zrumienić, dodać mięso, gdy mięso zacznie się rumienić dodać paprykę w proszku, przeciśnięty czosnek, oregano, rozmaryn, chili, tymianek, Posolić i popieprzyć.Wszystko razem podsmażyć do momentu aż mięso będzie pięknie zrumienione, potem dolać wodę, zmniejszyć ogień i pozostawić pod przykryciem by gulasz się pomalutku gotował czy jak kto woli, dusił :) .Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę i dusić wszystko aż mięso będzie miękkie. W razie konieczności dolać wody. Na samym końcu, by zagęścić gulasz, dodajemy mąkę rozrobioną w malej ilości wody oraz wodę z kiszonych ogórków :),chwilkę jeszcze gotujemy na małym ogniu, przyprawiamy lubczykiem oraz, w razie konieczności, solą i pieprzem. Gulasz jest bardzo smaczny, doskonale smakuje z pieczywem czy kaszą. Smacznego :)
Gulasz z papryką i selerem
Na patelni zrumieniamy cebule, białą i czerwona
Gulasz z papryką i selerem
Do zrumienionej cebuli dodajemy mięso, zrumieniamy rowniez
Gulasz z papryką i selerem
do mięsa dodajemy kolorowa paprykę i przyprawy
Gulasz z papryką i selerem
Gotowy gulasz doskonały z pieczywem lub kasza