kasiadrozdz

kasiadrozdz

Kucharz
[Przepisów: 6]

Mięciutkie pierniczki Kasi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierniczki po krótkim leżakowaniu robią się coraz bardziej delikatne i rozpływają się w ustach! Są warte polecenia. Dodatkowo są idealną ozdobą na choinkę.

Mięciutkie pierniczki Kasi

Składniki:

Mięciutkie pierniczki Kasi

 

  • 1/4 szklanki miodu
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Mięciutkie pierniczki Kasi
Mięciutkie pierniczki Kasi PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką na grubość około 0,5cm i wycinać różne kształty pierniczków. Aby pierniczki były ciekawsze można wykorzystać motyw witrażyka: w pierniczku wyciąć otworek, pokruszyć landrynki i napakować do otworka (z górką). Żeby pierniczki mogły wisieć na choince: użyć słomki lub wykałaczki i przez upieczeniem zrobić dziurki. Układać pierniczki na blaszce i piec około 10 minut w temperaturze 180'C. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić. Lukier: jedno białko ubite mikserem z taką ilością cukru pudru, by tworzyło gęstą, nierozlewającą masę. Lukier można zabarwić barwnikami spożywczymi.