Sposób przygotowania:
Piernikowe ludziki
Masło przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier oraz wlewamy miód. Całość miksujemy dodając jajko oraz żółtko. W oddzielnym naczyniu mieszamy sypkie składniki: mąkę, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia. Sypkie składniki dodajemy do utartej masy. Chwilkę miksujemy, po czym ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatamy chwilkę ciasto do połączenia składników. Tak przygotowane wałkujemy na grubość około 6 mm. Z ciasta wykrawamy ludziki za pomocą specjalnych foremek. Wycięte przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180°C do lekkiego zrumienienia. Upieczone studzimy. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem dowolnie. LUKIER: Białko przekładamy do miski. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy. Ilość cukru zależy od wielkości białka. Gotowy lukier powinien być dość gęsty, lecz lejący. Do części dodajemy barwnik. Lukier przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy ostudzone ludki. Udekorowane pozostawiamy rozłożone na deseczce do momentu jak lukier zastygnie!
Nina W.
jaga85
Oj, bardzo lubię:)
marietta