jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Piernikowe ludziki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Dekorowanie takich ludków sprawia wielką radość nie tylko dorosłym, ale dzieciom:) Jeśli nie posiadamy takich foremek, można pierniczki wykonać po prostu w kształcie gwiazdeczek- które zawsze są uniwersalne!

Piernikowe ludziki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe ludziki

 

  • Składniki:
  • 400-420 gram mąki,
  • 180 gram miękkiego masła,
  • ¾ szklanki brązowego cukru,
  • 100 gram miodu prawdziwego,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko,
  • 1 przyprawa do pierniczków,
  • ¼ łyżeczki sody,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Lukier:
  • 1 duże białko,
  • cukier puder (około 200-250 gram),
  • szczypta czerwonego barwnika

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe ludziki
Masło przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier oraz wlewamy miód. Całość miksujemy dodając jajko oraz żółtko. W oddzielnym naczyniu mieszamy sypkie składniki: mąkę, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia. Sypkie składniki dodajemy do utartej masy. Chwilkę miksujemy, po czym ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatamy chwilkę ciasto do połączenia składników. Tak przygotowane wałkujemy na grubość około 6 mm. Z ciasta wykrawamy ludziki za pomocą specjalnych foremek. Wycięte przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180°C do lekkiego zrumienienia. Upieczone studzimy. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem dowolnie. LUKIER: Białko przekładamy do miski. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy. Ilość cukru zależy od wielkości białka. Gotowy lukier powinien być dość gęsty, lecz lejący. Do części dodajemy barwnik. Lukier przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy ostudzone ludki. Udekorowane pozostawiamy rozłożone na deseczce do momentu jak lukier zastygnie!
Piernikowe ludziki
Do miski przekładamy masło, cukier i miód. Ucieramy razem
Piernikowe ludziki
W oddzielnej misce mieszamy sypkie składniki
Piernikowe ludziki
Z gotowego ciasta wykrawamy piernikowe ludziki. pieczemy
Piernikowe ludziki
Upieczone, ostudzone pierniczki dowolnie lukrujemy