olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Pierniczki Królowej Śniegu z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 260
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Te pierniczki są wynikiem mojego kulinarnego eksperymentu. Pierniczki te są podwójnie czekoladowe, a na dodatek pięknie prezentują się na świątecznym stole lub choince.

Pierniczki Królowej Śniegu z białą czekoladą

Składniki:

Pierniczki Królowej Śniegu z białą czekoladą

 

  • 2 szklanki mąki (+ do oprószenia blatu i wałka),
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 dag białej czekolady (1 pasek),
  • łyżka masła,
  • 1 jajko,
  • 6 łyżek mleka,
  • 2-3 krople aromatu migdałowego,
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika,
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru,
  • 1,5 łyżeczki sody.
  • Do dekoracji:
  • 10 dag białej czekolady,
  • 3 łyżki śmietanki kremówki,
  • 1 białko,
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • wiórki kokosowe,
  • złote i srebrne perełki cukrowe.

Sposób przygotowania:

Pierniczki Królowej Śniegu z białą czekoladą
1. Miód rozpuścić w podgrzanym mleku, dodać masło, rozpuścić i ostudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiać do miski, dodać startą czekoladę sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon i imbir. W suchych składnikach zrobić zagłębienie, wlać miodową mieszankę (mleko + miód + masło), wbić jajko oraz dodać 2-3 krople aromatu migdałowego. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, z którego wyrabiamy kulę, włożyć do miski. Miskę z ciastem owinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. 2. Ciasto podzielić na porcję. Każdą z nich rozwałkować na podsypanym mąką blacie, na placek o grubości ok. 4 mm. Foremkami do ciasteczek (proponuję gwiazdki i choinki), wyciąć pierniczki, układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 3. Pierniczki wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec przez 15-20 minut na złoty kolor (należy pilnować pierniczków, by się nie przypaliły). Pierniczki ostudzić i odstawić na 1 dzień w suche, chłodne miejsce. 4. Przygotować polewę czekoladową: czekoladę połamać na kawałki, roztopić ją wraz z 3 łyżkami śmietanki kremówki na płynną polewę, lekko ostudzić. Przygotować lukier: białko ubić na półsztywną pianę za szczyptą soli, następnie dodać cukier puder, tyle by powstał gęsty lukier. Pierniczki oblać polewą czekoladową lub lukrem, posypać wiórkami kokosowymi i perełkami cukrowymi. Wzorki na polewie czekoladowej zrobić za pomocą wykałaczki - zanim lukier zastygnie rysować nią na powierzchni polewy esy-floresy wyciągając je lekko ku górze.