Sposób przygotowania:
Pierniczki Królowej Śniegu z białą czekoladą
1. Miód rozpuścić w podgrzanym mleku, dodać masło, rozpuścić i ostudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiać do miski, dodać startą czekoladę sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon i imbir. W suchych składnikach zrobić zagłębienie, wlać miodową mieszankę (mleko + miód + masło), wbić jajko oraz dodać 2-3 krople aromatu migdałowego. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, z którego wyrabiamy kulę, włożyć do miski. Miskę z ciastem owinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. 2. Ciasto podzielić na porcję. Każdą z nich rozwałkować na podsypanym mąką blacie, na placek o grubości ok. 4 mm. Foremkami do ciasteczek (proponuję gwiazdki i choinki), wyciąć pierniczki, układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 3. Pierniczki wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec przez 15-20 minut na złoty kolor (należy pilnować pierniczków, by się nie przypaliły). Pierniczki ostudzić i odstawić na 1 dzień w suche, chłodne miejsce. 4. Przygotować polewę czekoladową: czekoladę połamać na kawałki, roztopić ją wraz z 3 łyżkami śmietanki kremówki na płynną polewę, lekko ostudzić. Przygotować lukier: białko ubić na półsztywną pianę za szczyptą soli, następnie dodać cukier puder, tyle by powstał gęsty lukier. Pierniczki oblać polewą czekoladową lub lukrem, posypać wiórkami kokosowymi i perełkami cukrowymi. Wzorki na polewie czekoladowej zrobić za pomocą wykałaczki - zanim lukier zastygnie rysować nią na powierzchni polewy esy-floresy wyciągając je lekko ku górze.