superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Włoskie ricciarelli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne niczym puch, kruche i rozpływające się w ustach włoskie riciarelli, przypominające odrobinę ciasteczka bezowe. Po prostu pyszne !

Włoskie ricciarelli

Składniki:

Włoskie ricciarelli

 

  • 240 g płatków migdałowych
  • 160 g cukru pudru
  • 2 szt białka
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 szt skórka cytrynowa
  • 3 krople aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Włoskie ricciarelli
Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę.

Płatki migdałowe wrzucamy do rozdrabniacza i miksujemy na gładką masę przypominającą mąkę.

Tak przygotowane płatki migdałowe dodajemy do ubitego białka. Dosypujemy też partiami ( stopniowo )cukier puder, cukier trzcinowy oraz aromat waniliowy.

Na tarce na najmniejszych oczkach ucieramy skórkę cytrynową. Wszystko mieszamy dokładnie i delikatnie szpatułką i wykładamy na stolnicę wysypaną wcześniej cukrem pudrem.

Ciasto wyrabiamy ręcznie i wałkujemy. Ostrym nożykiem wycinamy kształt kwadratu.

Układamy na blaszce zachowując spory odstęp między ciasteczkami.

Piekarnik nagrzewamy do 120 C ( bez termoobiegu ) a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Pieczemy około 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia, bo zaraz po wyjęciu są jeszcze miękkie i plastyczne. 

Tagi:

ciasteczka