aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Gyros z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Trochę zmodyfikowałam przepis na mięso „gyros” i dodałam do niego pieczarki. Uzyskałam smaczne połączenie mocno doprawionego mięsa z delikatnym smakiem pieczarek.

Gyros z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gyros z pieczarkami

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Gyros z pieczarkami
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy, następnie kroimy w drobna kostkę i wrzucamy na gorący olej na dużej patelni. Obficie posypujemy przyprawą do gyrosa i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią pokryty. Smażymy około 5 minut, co chwilę mieszając. Pieczarki myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w dość duże kawałki (małe pieczarki w ćwiartki, a duże w ósemki). Do przesmażonego mięsa dorzucamy pieczarki i całość smażymy do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.Tak przygotowanego gyrosa podaję jako dodatek do ziemniaków, frytek lub jako jeden ze składników sałatek.
Gyros z pieczarkami
Filety kroimy w drobna kostkę i wrzucamy na patelnię.Obficie posypujemy przyprawą do gyrosa i dokładnie mieszamy.
Gyros z pieczarkami
Smażymy około 5 minut, co chwilę mieszając.
Gyros z pieczarkami
Do przesmażonego mięsa dorzucamy pieczarki pokrojone w dosyć duże kawałki.
Gyros z pieczarkami
Całość smażymy do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.