Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Gulasz drobiowy z pieczarkami i cukinią

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Danie obiadowe na szybko, które idealnie komponuje się z ryżem.

Gulasz drobiowy z pieczarkami i cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz drobiowy z pieczarkami i cukinią

 

  • podwójna pierś kurczaka,
  • pieczarki - 250g,
  • cukinia młoda, bezpestkowa,
  • cebula - 2 średniej wielkosci,
  • czosnek - 2-3 ząbki,
  • seler naciowy - łodyga,
  • maka pszenna lub kukurydziana do zagęszczenia sosu,
  • sos sojowy (najlepiej grzybowy)
  • przyprawa Gyros, Kebab-Gyros, lub inna tego typu (można użyć maggi),
  • kolendra mielona,
  • czosnek granulowany,
  • cukier - łyżeczka,
  • oregano,
  • masło - 2 łyżki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy z pieczarkami i cukinią
Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę lub paski. Przyprawiamy przyprawą Gyros, sosem sojowym, czosnkiem granulowanym, oregano oraz mieloną kolendrą. Warzywa i pieczarki myjemy i osuszamy. Cukinie kroimy na pół-paski, nie obieramy ze skórki. Pieczarki i pozostałe warzywa obieramy i drobno kroimy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebule, która posypujemy łyżeczką cukru (cebula puszcza wtedy więcej soku). Chwilkę smażymy i dodajemy piersi oraz pieczarki. Przyprawiamy pieprzem. Smażymy przez minutkę i dodajemy cukinię oraz seler naciowy, przyprawiamy. Smażymy często mieszając do miękkości wszystkich składników. Pod koniec dodajemy czosnek i całość zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Przyprawiamy ostatecznie do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Gulasz drobiowy z pieczarkami i cukinią
Etap 1
Gulasz drobiowy z pieczarkami i cukinią
Etap 2
Gulasz drobiowy z pieczarkami i cukinią
Etap 3
Gulasz drobiowy z pieczarkami i cukinią
Etap 4