Hiszpański kurczak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

świetne połączenie warzyw z kurczakiem

Hiszpański kurczak

Składniki:

Hiszpański kurczak

 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 udek z kurczaka bez ości
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 400 gram pokrojonych pomidorów z puszki
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 75 gram kiełbasy chorizo
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Hiszpański kurczak
Oliwę rozgrzałam w dużym naczyniu żaroodpornym,przecięłam udka na połówki i smażyłam na dużym ogniu aż się zrumieniły.Obrałam cebulę i pokroiłam w cienkie plasterki.Obrałam i wycisnęłam czosnek.Opłukałam i pokroiłam w plastry papryki.Wszystkie warzywa dorzuciłam do kurczaka i smażyłam aż się lekko zrumieniły.Dodałam pomidory,wino,paprykę w proszku,wymieszałam i doprowadziłam do wrzenia.Zdjęłam skórkę z kiełbasy,pokroiłam ją w grube plastry i dorzuciłam.Dusiłam na wolnym ogniu 15 minut.Potrawę podawałam na gorąco z pieczywem