Sposób przygotowania:
Hrecznyky inspirowane Łowiczem
Kaszę gotujemy tyle ile trzeba – na sypko- w bulionie grzybowym a jeśli mamy suszone prawdziwki to po ugotowaniu je kroimy i z kaszą zostawiamy. Kiedy kasza przestygnie dodajemy mielone mięsko, zeszkloną cebulkę (jak najdrobniej pokrojoną) czosnek zmiażdżony, bułkę wcześniej namoczoną w ciepłej wodzie i oczywiście wyciśniętą i jaja. Doprawiamy: nieco soli, pieprzu papryki słodkiej i ciut majeranku. Wyrabiamy masę i smażymy małe kotleciki. Kotleciki obtaczamy w bułce ale jeszcze lepsze są zamiast bułki zmielone płatki kukurydziane. W odpowiednio dużym garnku układamy usmażone hreczanyky i zalewamy obficie Sosem Pieczarkowym – do tej ilości najlepiej dwa duże sosy.Dusimy towarzystwo aż zacznie parą buchać :) Gotowe. I teraz wgryzamy się w chrupiącą skórkę lekko nasiąkniętą Sosem Pieczarkowym by dostać się do mięciutkiego wnętrza! Idealne połączenie smaków! Do tego jakaś winna surówka lub po prostu kapustka kiszona.Smacznego!