Neblina

Neblina

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Hummus dla dbających o zdrowie

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pasta, która polubiłam tak bardzo, że gości na moim stole raz w tygodniu. Pastę tahini dostałam w prezencie od koleżanki z Dubaju, ale można ją kupić w wielu sklepach sieciowych.

Hummus dla dbających o zdrowie

Składniki:

Hummus dla dbających o zdrowie

 

  • cieciorka( ciecierzyca) sucha : 400 g
  • pasta Tahini : 6 łyżek
  • oliwa z oliwek smakowa np. czosnkowa lub paprykowa : 150 ml
  • sok z limonki lub cytryny : 5 łyżek
  • sól morska lub różowa sól himalajska : 2 łyżeczki
  • ostra papryka mielona : 0,5 płaskiej łyżeczki
  • zimna przegotowana woda : 6 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Hummus dla dbających o zdrowie
Cieciorkę przepłukać w zimnej wodzie, namoczyć ( 12 h). Odcedzić, zalać świeżą zimną wodą, wsypać sól, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować do miękkości ( 90-100 minut). Cieciorkę odcedzić, zmiksować na gładką masę z pastą Tahini, papryką, oliwą i sokiem z limonki. Jeżeli nie posiadamy oliwy smakowej, można dodać do humusu 2- 3 ząbki czosnku. Gdyby humus był zbyt gęsty można dodać do niego wodę, zmiksować. Gęstość pasty regulujemy dodatkiem wody. Podawać z pieczywem. Uwaga : do hummusu można dodać ulubioną zieleninę lub przyprawy. Warto urozmaicać jego smak.

Tagi:

pasty hummus