Paola

Paola

Kucharz
[Przepisów: 8]

Hummus z pieczonym czosnkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Inspiracją dla tego przepisu był "Humus z pieczonym czosnkiem" Marty Gessler. Wciąż stanowi dla mnie pole dla eksperymentów smakowych

Hummus z pieczonym czosnkiem

Składniki:

Hummus z pieczonym czosnkiem

 

  • Hummus :

 

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/2 główki pieczonego czosnku
  • 2 łyżki domowej pasty sezamowej (tahini)
  • albo ok. 4 łyżek wody, albo 3 łyżki wody i 1 łyżka zalewy z ciecierzycy)
  • sok z 1 dojrzałej, pachnącej cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra vergine (lub pół na pół z oliwą truflową)
  • do smaku : świeżo zmielona sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • drobno pokrojona pietruszka

 

  • Pasta sezamowa :

 

  • 5 części nasion sezamu
  • 1 część oliwy
  • 1/2 części oleju sezamowego (osobiście nie przepadam, ale kwestia gustu ;) )

 

 

 

  • 1 główka czosnku
  • oliwa lub olej do posmarowania

Sposób przygotowania:

Hummus z pieczonym czosnkiem
Najpierw czosnek : Trzeba ściąć czubek główki i nie obierając, posmarować czosnek oliwą i wstawić do piekarnika (180 C) na ok. 15 minut. Jeśli łupki się lekko zrumienią, czosnek jest gotowy (ja sprawdzam na wszelki wypadek wykałaczką, czy w środku miąższ jest miękki). Tę samą "operację" można w lecie wykonać na grillu. Czosnek trzeba wystudzić, a po wystudzeniu obrać i odłożyć. Potem pasta sezamowa : Podaję proporcje, ponieważ czasami robię ją na zapas. Proporcja 5:1 + dodatek oleju sezamowego. Na suchą patelnię (najlepiej teflonową z grubszym dnem) wysypać sezam i podgrzewać, aż będzie złoto-rumiany (jeśli zbrązowieje za bardzo, będzie po prostu gorzki). Przestudzić, odstawić. Wrzucić do blendera (mały pojemnik) i zmiksować z oliwą na gładko. Teraz hummus : Do blendera wsypać ciecierzycę, wlać wodę (lub wodę i 1 łyżkę zalewy), włożyć obrany, upieczony czosnek, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i pastę sezamową. Zmiksować. Wymieszać z natką pietruszki. Ładnie to wygląda w zwykłym, malutkim polskim gliniaczku dwuusznym. I świetnie smakuje z domowym pieczywem oraz dodatkiem świeżych warzyw (w sezonie, na przykład, są to pomidory prosto z grządki. pachnące słońcem). A eksperymenty ? Inne rodzaje oliwy (np. truflowa). Zamiast pietruszki - ulubione zioła, świeże lub suszone. Może dodatek posiekanych, suszonych pomidorów osączonych z zalewy ? Albo kumin - to w charakterze orientalnym.