piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

I warstwowa sałatka Gertrudy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetna sałatka dla niespodziewanych gości .

I warstwowa sałatka Gertrudy

Składniki:

I warstwowa sałatka Gertrudy

 

  • Słoik białej cebulki marynowanej
  • słoik czerwonej papryki konserwowej
  • 20dag gotowanej szynki
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasów
  • 6 jajek
  • 200g majonezu
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • sól

 

Sposób przygotowania:

I warstwowa sałatka Gertrudy
Jajka ugotować na twardo , ostudzić i obrać . Cebulkę ,paprykę , kukurydze i ananasy odsączyć na sicie. Cebulki przekroić na połówki , a paprykę , szynkę jajka i ananasy pokroić w kostkę .
W szklanej salaterce kolejno układać warstwami : przekrojone cebulki , paprykę i szynkę , kukurydzę , ananasy i jajka . Posolić tylko jajka. Majonez wymieszać ze śmietaną i podzielić na 2 części. Połowę przygotowanego sosu wylać na jedną ze środkowych warstw , a resztę rozprowadzić na wierzchu sałatki . Sałatkę przygotować na 2 godziny przed podaniem.