Sposób przygotowania:
I warstwowa sałatka Gertrudy
Jajka ugotować na twardo , ostudzić i obrać . Cebulkę ,paprykę , kukurydze i ananasy odsączyć na sicie. Cebulki przekroić na połówki , a paprykę , szynkę jajka i ananasy pokroić w kostkę .
W szklanej salaterce kolejno układać warstwami : przekrojone cebulki , paprykę i szynkę , kukurydzę , ananasy i jajka . Posolić tylko jajka. Majonez wymieszać ze śmietaną i podzielić na 2 części. Połowę przygotowanego sosu wylać na jedną ze środkowych warstw , a resztę rozprowadzić na wierzchu sałatki . Sałatkę przygotować na 2 godziny przed podaniem.
W szklanej salaterce kolejno układać warstwami : przekrojone cebulki , paprykę i szynkę , kukurydzę , ananasy i jajka . Posolić tylko jajka. Majonez wymieszać ze śmietaną i podzielić na 2 części. Połowę przygotowanego sosu wylać na jedną ze środkowych warstw , a resztę rozprowadzić na wierzchu sałatki . Sałatkę przygotować na 2 godziny przed podaniem.