kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Idealny omlet śniadaniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W mojej subiektywnej ocenie najlepszy omlet śniadaniowy. Lekki, puszysty i zdecydowanie bardziej „biszkoptowy” niż „jajecznicowy”. Do wykonania w 5 minutek na pyszne śniadanie!

Idealny omlet śniadaniowy

Składniki:

Idealny omlet śniadaniowy

podstawowe

  • (na jeden duży omlet)
  • 3 jajka M
  • 3 łyżki maki pszennej tortowej
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Idealny omlet śniadaniowy
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z solą. Nie przerywając miksowania dodajemy żółtka a następnie przesianą mąkę pszenną. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Na gorącej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wylewamy przygotowaną masę. Smażymy na złoty kolor, po czym przykrywamy patelnię dużym talerzem i szybkim ruchem obracamy patelnię. Omlet przekładamy z powrotem na patelnię i smażymy na złoto z drugiej strony.

Serwujemy na ciepło z konfiturą bitą śmietaną i/lub owocami.