Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1502]

Śniadaniowy omlet z kiwi i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taki omlet możemy przygotować na słodkie śniadanie. Lekki i puszysty z owocami i dżemem. Pożywny i pełen witamin.

Śniadaniowy omlet z kiwi i dżemem

Składniki:

Śniadaniowy omlet z kiwi i dżemem

Masa jajeczna:

  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki otrębów pszennych prażonych
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła
  • 4 kiwi
  • 2 łyżki dżemu z czarnego bzu
  • listki melisy cytrynowej do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śniadaniowy omlet z kiwi i dżemem
1. Jajka, mleko, cukier, sól i otręby dokładnie roztrzepujemy, następnie dodajemy masło pokrojone w kosteczkę.

2. Kiwi myjemy i dokładnie osuszamy, następnie obieramy i kroimy w plasterki.

3. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną i smażymy aż się zetnie, łopatką podważamy brzegi, żeby masa spływała, usmażony z jednej strony omlet zsuwamy na talerz i stroną nie dosmażoną zsuwamy z powrotem na patelnie, na wierzchu układamy plasterki kiwi ( jedno kiwi zostawiamy do dekoracji), omlet dosmażamy.

4. Usmażony omlet składamy na pół i układamy na talerzu, dekorujemy plasterkami kiwi, dżemu i listkami i melisy.

5. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.