Sposób przygotowania:
Śniadaniowy omlet z kiwi i dżemem
1. Jajka, mleko, cukier, sól i otręby dokładnie roztrzepujemy, następnie dodajemy masło pokrojone w kosteczkę.
2. Kiwi myjemy i dokładnie osuszamy, następnie obieramy i kroimy w plasterki.
3. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną i smażymy aż się zetnie, łopatką podważamy brzegi, żeby masa spływała, usmażony z jednej strony omlet zsuwamy na talerz i stroną nie dosmażoną zsuwamy z powrotem na patelnie, na wierzchu układamy plasterki kiwi ( jedno kiwi zostawiamy do dekoracji), omlet dosmażamy.
4. Usmażony omlet składamy na pół i układamy na talerzu, dekorujemy plasterkami kiwi, dżemu i listkami i melisy.
5. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
2. Kiwi myjemy i dokładnie osuszamy, następnie obieramy i kroimy w plasterki.
3. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną i smażymy aż się zetnie, łopatką podważamy brzegi, żeby masa spływała, usmażony z jednej strony omlet zsuwamy na talerz i stroną nie dosmażoną zsuwamy z powrotem na patelnie, na wierzchu układamy plasterki kiwi ( jedno kiwi zostawiamy do dekoracji), omlet dosmażamy.
4. Usmażony omlet składamy na pół i układamy na talerzu, dekorujemy plasterkami kiwi, dżemu i listkami i melisy.
5. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.