Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Budyń dyniowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To jedna z moich ulubionych wersji domowego budyniu, który jest doskonałą propozycją na zdrowy deser lub podwieczorek nie tylko dla najmłodszych. Smak dyni rewelacyjnie łączy się z odrobiną cynamonu tworząc aksamitną konsystencję.

Budyń dyniowy

Składniki:

Budyń dyniowy

3 porcje:

Sposób przygotowania:

Budyń dyniowy

Puree z dyni:

Budyń dyniowy
Ja bardzo często robię puree dyniowe na zapas.

Dynię należy upiec lub ugotować na parze, a następnie zblendować na gładkie puree.

Budyń:

Budyń dyniowy
Jeśli wolicie gęsty budyń to dodajcie o 1 łyżkę (płaską) mąki więcej.

Z całość mleka odlać 1/2 szklanki i dokładnie roztrzepać w nim żółtka, mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz miód.

Resztę mleka zagotować i wymieszać z uprzednio przygotowanym puree z dyni.

Całość energicznie mieszając połączyć z masą żółtkową.

Budyń mieszać do momentu zgęstnienia oraz zagotowania się.
(Potrwa to dosłownie chwilkę.)

Na końcu do deseru wmieszać niewielką ilość masła.

Budyń podawać na ciepło lub schłodzony w lodówce.