Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Muffiny kawowe z herbatnikami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 120
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Muffinki są pyszne i niezwykle aromatyczne. Smak herbatników jest bardzo wyczuwalny. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia.

Muffiny kawowe z herbatnikami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny kawowe z herbatnikami

8 sztuk:

  • 130g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 50 ml oleju

Dodatkowo:

  • 2-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (płaskie - w zależności czy lubicie mocno kawowe)
  • 5 herbatników

Ponadto:

  • 2 herbatniki do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

Muffiny kawowe z herbatnikami

Herbatniki:

Muffiny kawowe z herbatnikami
Kawałki herbatników powinny być wyczuwalne.

Ciastka należy połamać na mniejsze kawałki.

Masa:

Muffiny kawowe z herbatnikami
Masę należy mieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

W jednej misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukry, kawę oraz proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, mleko i olej.
Następnie należy wszystko razem połączyć - najlepiej za pomocą łyżki lub widelca.
Na samym końcu do masy wmieszać kawałki pięciu herbatników

Przed pieczeniem:

Muffiny kawowe z herbatnikami
Papilotek nie należy wupełniać do końca.

Specjalną formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, a papilotki wypełnić ciastem (do 3/4 ich papilotek).
Muffiny posypać pozostałymi dwoma ciastkami.

Pieczenie:

Muffiny kawowe z herbatnikami
Muffinków nie studzimy w formie.

Babeczki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 16-18 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Gotowe wyjąć z metalowej blachy i pozostawić do ostudzenia na kratce.