misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Kruche imbirowe ciasteczka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne, aromatyczne i bardzo kruche imbirowe ciasteczka z czekoladową nutą. Doskonałe do popołudniowej kawy i herbaty.

Kruche imbirowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche imbirowe ciasteczka

 

  • 300 g mąki pszennej (u mnie typ 405)
  • 200 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka startego na małych oczkach tarki imbiru
  • szczypta soli

 

  • 60 g gorzkiej czekolady do dekoraji

Sposób przygotowania:

Kruche imbirowe ciasteczka
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło, żółtka starty na tarce imbir i szybko zarabiamy jednolite ciasto, które przekładamy do woreczka, lub owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Dobrze schłodzone ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na 3-4 mm. Foremkami wykrawamy ciasteczka i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Pieczemy je w temp 180 st przez 15-20 minut. Czas zależy od tego jak grubo rozwałkowane jest ciasto.

Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy ciasteczka rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Kruche imbirowe ciasteczka
Ze składników szybko zarabiamy jednolite ciasto
Kruche imbirowe ciasteczka
Z ciasta za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kruche imbirowe ciasteczka
Ciasteczka pieczemy w temp 180 st przez około 15-20 minut
Kruche imbirowe ciasteczka
Po upieczeniu i ostudzeniu każde ciasteczko dekorujemy stopioną w kąpieli wodnej czekoladą