Sposób przygotowania:
Wielkanocne babeczki - pisanki
W miseczce połączyć wszystkie suche składniki - mąkę pszenną, drobny cukier kryształ, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli.
W osobnym naczyniu połączyć surowe jajka z mlekiem, skórką otartą z cytryny i olejem - roztrzepać i wlać do suchych składników. Wymieszać trzepaczką albo dużą łyżką.
Do naczynia po mokrych skłądnikach przełożyć 2 płaskie łyżki gotowego ciasta, dolać 1 łyżkę mleka i dodać łyżeczkę kakao - wymieszać.
Foremkę silikonową do pisanek ustawić na większej blaszce, żeby łatwo było umieścić ją w piekrniku.
Najpierw wypełnić ciemnym ciastem wgłębienia wzorów, a następnie dopełnić jasnym ciastem do 2/3 pojemności.
Piekarnik nagrzać do 180*C (dolna i górna grzałka). Fremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Przepieczone ciasto będzie suche, a niedopieczone może być ciężkie i gliniaste.
Po upieczeniu odwrócić formę dnem do góry i spód nakryć mokrą ściereczką - pozostawić na kilka minut. Zaparowane babeczki powinny łatwo wyjść z foremki.
Ostudzić na kratce,
W osobnym naczyniu połączyć surowe jajka z mlekiem, skórką otartą z cytryny i olejem - roztrzepać i wlać do suchych składników. Wymieszać trzepaczką albo dużą łyżką.
Do naczynia po mokrych skłądnikach przełożyć 2 płaskie łyżki gotowego ciasta, dolać 1 łyżkę mleka i dodać łyżeczkę kakao - wymieszać.
Foremkę silikonową do pisanek ustawić na większej blaszce, żeby łatwo było umieścić ją w piekrniku.
Najpierw wypełnić ciemnym ciastem wgłębienia wzorów, a następnie dopełnić jasnym ciastem do 2/3 pojemności.
Piekarnik nagrzać do 180*C (dolna i górna grzałka). Fremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Przepieczone ciasto będzie suche, a niedopieczone może być ciężkie i gliniaste.
Po upieczeniu odwrócić formę dnem do góry i spód nakryć mokrą ściereczką - pozostawić na kilka minut. Zaparowane babeczki powinny łatwo wyjść z foremki.
Ostudzić na kratce,