Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Wielkanocne babeczki - pisanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wielkanocne babeczki z ciasta przygotowanego bez miksera, upieczone w formie pisanek - idealne jako składnik koszyczka ze święconką, a także jako ozdoba świątecznego stołu.

Wielkanocne babeczki - pisanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne babeczki - pisanki

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne babeczki - pisanki
W miseczce połączyć wszystkie suche składniki - mąkę pszenną, drobny cukier kryształ, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli.

W osobnym naczyniu połączyć surowe jajka z mlekiem, skórką otartą z cytryny i olejem - roztrzepać i wlać do suchych składników. Wymieszać trzepaczką albo dużą łyżką.

Do naczynia po mokrych skłądnikach przełożyć 2 płaskie łyżki gotowego ciasta, dolać 1 łyżkę mleka i dodać łyżeczkę kakao - wymieszać.

Foremkę silikonową do pisanek ustawić na większej blaszce, żeby łatwo było umieścić ją w piekrniku.

Najpierw wypełnić ciemnym ciastem wgłębienia wzorów, a następnie dopełnić jasnym ciastem do 2/3 pojemności.

Piekarnik nagrzać do 180*C (dolna i górna grzałka). Fremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

Przepieczone ciasto będzie suche, a niedopieczone może być ciężkie i gliniaste.

Po upieczeniu odwrócić formę dnem do góry i spód nakryć mokrą ściereczką - pozostawić na kilka minut. Zaparowane babeczki powinny łatwo wyjść z foremki.

Ostudzić na kratce,
Wielkanocne babeczki - pisanki
Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i nie wymaga miksera.
Wielkanocne babeczki - pisanki
Niewielką ilość ciasta połączyć z kakao i zrobić wzorki.
Wielkanocne babeczki - pisanki
Po wypełnieniu wzorków dopełnić foremki jasnym ciastem.
Wielkanocne babeczki - pisanki
Po upieczeniu babeczki powinny troszkę zaparować w foremce, aby łatwiej wychodziły.