misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Ciasteczka imbirowo-cynamonowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne, bardzo kruche ciasteczka z imbirowo cynamonową nutą. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ciasteczka imbirowo-cynamonowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka imbirowo-cynamonowe

 

 

  • Masa do przełożenia:

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka imbirowo-cynamonowe
Ciasto:

Mąkę, cukier puder, imbir, cynamon, kakao oraz sodę ze szczyptą soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zarabiamy jednolite ciasto, po czym wstawiamy ja na 30-60 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je na 4-5 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. W co drugim ciasteczku mniejszą foremką robimy dziurkę.

Ciasteczka pieczemy w temp. 180-190 st. przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto.

Ciastka po upieczeniu i ostudzeniu przekładamy ostudzoną masą.

Masa:

Białą czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do miseczki. Śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią białą czekoladę. Cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Gdy to nastąpi odstawiamy masę do całkowitego ostygnięcia. Zimna masa będzie gęsta.
Ciasteczka imbirowo-cynamonowe
Ze składników zarabiamy jednolite ciasto
Ciasteczka imbirowo-cynamonowe
Z ciasta wykrawamy ciasteczka w co drugim robimy mniejszą foremką dziurkę i pieczemy je w 180-190 st
Ciasteczka imbirowo-cynamonowe
Na ciastka bez dziurek nakładamy nadzienie
Ciasteczka imbirowo-cynamonowe
Ciasteczka z masą przykrywamy ciasteczkami z dziurką