Sposób przygotowania:
Ciasteczka imbirowo-cynamonowe
Ciasto:
Mąkę, cukier puder, imbir, cynamon, kakao oraz sodę ze szczyptą soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zarabiamy jednolite ciasto, po czym wstawiamy ja na 30-60 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je na 4-5 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. W co drugim ciasteczku mniejszą foremką robimy dziurkę.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180-190 st. przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto.
Ciastka po upieczeniu i ostudzeniu przekładamy ostudzoną masą.
Masa:
Białą czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do miseczki. Śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią białą czekoladę. Cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Gdy to nastąpi odstawiamy masę do całkowitego ostygnięcia. Zimna masa będzie gęsta.
Mąkę, cukier puder, imbir, cynamon, kakao oraz sodę ze szczyptą soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zarabiamy jednolite ciasto, po czym wstawiamy ja na 30-60 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je na 4-5 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. W co drugim ciasteczku mniejszą foremką robimy dziurkę.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180-190 st. przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto.
Ciastka po upieczeniu i ostudzeniu przekładamy ostudzoną masą.
Masa:
Białą czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do miseczki. Śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią białą czekoladę. Cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Gdy to nastąpi odstawiamy masę do całkowitego ostygnięcia. Zimna masa będzie gęsta.
misia14
misia5
Dziękuję:) Cieszę się, że Ci się podobają:)
reanja
misia5
Jeszcze trochę ponad miesiąc i święta:)