czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasteczka imbirowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, domowe kruche ciasteczka, w których dominuje smak miodu i imbiru. Idealne na jesienną słotę...

Ciasteczka imbirowe

Składniki:

Ciasteczka imbirowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka imbirowe

ETAP 1:

Ciasteczka imbirowe
Zagnieść ciasto według instrukcji powyżej.

Masło oraz miód stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, imbir oraz stopione masło. Na koniec dać rozkłócone jajko i sok z cytryny, zagnieść ciasto.

ETAP 2:

Ciasteczka imbirowe
Formować kulki wielkości orzecha i spłaszczać dłonią.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią.

ETAP 3:

Ciasteczka imbirowe
Widelcem odcisnąć wzory na ciastkach i upiec.

Widelcem odcisnąć paski na każdym ciastku. Piec około 15-20 minut w temp. 160st. Ostudzić na kratce.