malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Jabłecznik z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jabłecznik jest moim ulubionym ciastem. Dekorujemy lukrem zabarwionym pomarańczowym barwnikiem (niekoniecznie).

Jabłecznik z imbirem

Składniki:

Jabłecznik z imbirem

 

  • 3/4 kg mąki pszennej tortowej,
  • 1 kostka miękkiego masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • łyżka otartej skórki z cytryny,
  • łyżeczka startego drobno imbiru,
  • szklanka cukru pudru:
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek, łyżeczka cynamonu,
  • 1 szklanka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z imbirem
Składniki zagniatamy na ciasto kruche. Dzielimy na dwie części. Jedną część należy rozwałkować na blasze. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z cynamonem oraz cukrem pudrem, następnie wykładamy na rozwałkowane ciasto. Drugą pozostawioną część ciasta rwiemy na kawałki układając na masie jabłkowej. Pieczemy około 40 minut w temo,. 170 stopni.