agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

miodowy jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

miodowy jabłecznik pyszności

miodowy jabłecznik

Składniki:

miodowy jabłecznik

 

  • Ciasto: 1 szklanka cukru,
  • Masa budyniowa: 2 szklanki mleka,
  • ½ szklanki cukru, 250 g margaryny,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 łyzki mąki pszennej,
  • Masa jabłkowa: 1 szklanka cukru,
  • 100 g jabłek,
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej,
  • 1 łyzka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki sztucznego miodu,
  • 1 szklanka maki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Ciasto miodowe: 2 szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki cukru,
  • 150 g margaryny, 1 jajko,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • Ponadto: tłuszcz na wysmarowanie blaszki

 

Sposób przygotowania:

miodowy jabłecznik
Ciast: białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kisielem. Ciasto nałożyć na natłuszczoną blachę. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto miodowe: przesiać mąkę i połączyć z pozostałymi składnikami. Podzielić ciasto na dwie części. Części piec osobno w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Masa budyniowa: w części mleka rozpuścić budyń i mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać mleko z budyniem i zagotować.. margarynę utrzeć dodając ostudzony budyń. Masa jabłkowa: obrać jabłka, podsmażyć z cukrem do miękkości. Do połowy masy dodać rozpuszczoną w ½ szklanki wody galaretkę truskawkową, a do drugiej części galaretkę agrestową i ostudzić. Jabłecznik miodowy: jeden płat ciasta miodowego posmarować częścią masy budyniowej. Wyłożyć masę jabłkową z czerwoną galaretką. Posmarować masą budyniową. Przykryć biszkoptem i ponownie posmarować masą budyniową. Wyłożyć masę jabłkową z galaretką agrestową. Posmarować pozostałą masą budyniową. Przykryć drugim płatem ciasta miodowego. Udekorować wg uznania.