IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Jabłecznik na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jabłecznik na delikatnym cieście biszkoptowym

Jabłecznik na biszkopcie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłecznik na biszkopcie

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na biszkopcie
Na początku pieczemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Z Białek ubijamy pianę. Mąkę mieszamy z cukrem i łyżeczką proszku do pieczenia (nie m w składnikach) Do mieszanki dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz dodajemy pianę z białek Delikatnie mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Blachę wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto na pergamin i pieczemy ok 25-30 minut w temp. 180 stopni. Z jabłek przygotowujemy masę w następujący sposób: jabłka myjemy, obieramy czyścimy z nasion i trzemy na grubej tarce. Wrzucamy na patelnię i smażymy, dodajemy rodzynki, cukier i cynamon. Smażymy ok 15 minut. Masę jabłkową wykładamy na upieczony biszkopt, który uprzednio posypujemy delikatnie bułką tartą, która ma za zadanie wciągnięcie wilgoci. Z mąki, cukru i masła przyrządzamy kruszonkę. Wszystkie 3 składniki dokładnie z sobą mieszamy. Warto kruszonkę przygotować na początki i schować ją na ok 30 minut do lodówki< Kruszonkę rozkruszamy na jabłkach. Wszystko wkładamy do piekarnika na ok 15 minut. Jabłecznik można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Jabłecznik na biszkopcie
Na początku pieczemy biszkopt wg. mojego przepisul lub ulubionego
Jabłecznik na biszkopcie
Jabłka wrzucamy na patelnię i smażymy, dodajemy rodzynki, cukier i cynamon.
Jabłecznik na biszkopcie
Masę jabłkową wykładamy na upieczony biszkopt