Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Jabłka do słoików na zimę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jabłka w tym roku obrodziły, więc żal, aby się zmarnowały. Warto zamknąć je w słoiku i wykorzystać zimą do naleśników lub ciasta.

Jabłka do słoików na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka do słoików na zimę

 

  • ok. 5 kg jabłek (u mnie słodko-kwaśnych)
  • ok. 10 łyżek cukru
  • kwasek cytrynowy
  • ok. szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Jabłka do słoików na zimę
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski wypełnionej woda i wymieszanej z ok. 1 łyżką kwasku cytrynowego – w ten sposób zanim obierzemy większość jabłek pozostałe nam nie ściemnieją. Po obraniu wszystkich jabłek połowę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka, dolać wodę i poddusić kilkanaście minut stopniowo dodając cukier (w zależności od tego jak słodkie są jabłka, których używamy). Gdy jabłka prawie się rozpadną, powstanie mus. Dorzucić drugą część pokrojonych jabłek, dusić mieszając co jakiś czas, aby druga partia zmiękła. Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut. Następnie wyłożyć i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.
Jabłka do słoików na zimę
Jabłka pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do wody z kwaskiem.
Jabłka do słoików na zimę
Smażyć pierwszą partię jabłek, dodać cukier.
Jabłka do słoików na zimę
Gdy część jabłek się rozpadnie dodać drugą.
Jabłka do słoików na zimę
Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików.