Sposób przygotowania:
Jabłka do słoików na zimę
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski wypełnionej woda i wymieszanej z ok. 1 łyżką kwasku cytrynowego – w ten sposób zanim obierzemy większość jabłek pozostałe nam nie ściemnieją. Po obraniu wszystkich jabłek połowę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka, dolać wodę i poddusić kilkanaście minut stopniowo dodając cukier (w zależności od tego jak słodkie są jabłka, których używamy). Gdy jabłka prawie się rozpadną, powstanie mus. Dorzucić drugą część pokrojonych jabłek, dusić mieszając co jakiś czas, aby druga partia zmiękła. Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut. Następnie wyłożyć i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.