Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Mus jabłkowy na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczny mus jabłkowy na zimę.

Mus jabłkowy na zimę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mus jabłkowy na zimę

 

  • 2 kg jabłek
  • 1/2 kg cukru
  • 1 opakowanie żelfixu
  • woda

 

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy na zimę
Jabłka dokładnie obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy owoce na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondla z dość grubym dnem. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Miksujemy mus blenderem. Wsypujemy cukier i jeszcze smażymy owoce, aby wszystka wodą odparowała. Na końcu do musu wsypujemy żelfix i mieszamy. Dusimy jeszcze około 3-5 minut. Gorący mus przekładamy do słoików (do pełna), zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Mus jabłkowy na zimę
Jabłka dokładnie obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy owoce na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondla z dość grubym dnem. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Miksujemy mus blenderem.
Mus jabłkowy na zimę
Gorący mus przekładamy do słoików (do pełna), zakręcamy i odwracamy do góry dnem.