dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Jabłka lub gruszki w sosie waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszny pomysł na coś słodkiego.

Jabłka lub gruszki w sosie waniliowym

Składniki:

Jabłka lub gruszki w sosie waniliowym

 

Sposób przygotowania:

Jabłka lub gruszki w sosie waniliowym
Jabłka lub gruszki umyć, obrać, pokroić na połówki lu ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Z połowy cukru i 3/4 szklanki wody przygotować syrop, włożyć owoce, ugotować na półmiękko, ostudzić. Po ostudzeniu delikatnie wyjąć je z syropu i ułożyć w salaterce. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotować z przekrojoną wzdłuż wanilią lub cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę z mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszając zagotować. Żółtka utrzeć do białości z pozostałym cukrem i mieszając powoli wlewać do nich mleko zagęszczone mąką oraz syrop, w którym gotowały się owoce. Ubijać masę do zgęstnienia. Wyporcjowane owoce zalać gorącym sosem, ostudzić.