Sposób przygotowania:
Jabłka lub gruszki w sosie waniliowym
Jabłka lub gruszki umyć, obrać, pokroić na połówki lu ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Z połowy cukru i 3/4 szklanki wody przygotować syrop, włożyć owoce, ugotować na półmiękko, ostudzić. Po ostudzeniu delikatnie wyjąć je z syropu i ułożyć w salaterce. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotować z przekrojoną wzdłuż wanilią lub cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę z mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszając zagotować. Żółtka utrzeć do białości z pozostałym cukrem i mieszając powoli wlewać do nich mleko zagęszczone mąką oraz syrop, w którym gotowały się owoce. Ubijać masę do zgęstnienia. Wyporcjowane owoce zalać gorącym sosem, ostudzić.