Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Jabłka pod orzechową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybki zapiekany deser z jabłkami, cynamonem oraz kruszonką z orzechami włoskimi.

Jabłka pod orzechową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka pod orzechową kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pod orzechową kruszonką
Orzechy włoskie drobno siekamy. Z masła, mąki oraz cukru zagniatamy kruszonkę. Dodajemy orzechy, wszystko razem zagniatamy. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Owoce oprószamy cynamonem. Do jabłek dodajemy rodzynki i mieszamy razem. Przygotowanymi jabłkami napełniamy foremki na muffinki. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Zapiekamy około 45 minut w temp. 170 stopni. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na każdej jabłkowej zapiekance robimy kleks z ubitej śmietany, którą oprószamy kakaową posypką.
Jabłka pod orzechową kruszonką
Orzechy włoskie drobno siekamy. Z masła, mąki oraz cukru zagniatamy kruszonkę. Dodajemy orzechy, wszystko razem zagniatamy.
Jabłka pod orzechową kruszonką
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Owoce oprószamy cynamonem. Do jabłek dodajemy rodzynki i mieszamy razem.
Jabłka pod orzechową kruszonką
Przygotowanymi jabłkami napełniamy foremki na muffinki. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Zapiekamy około 45 minut w temp. 170 stopni.
Jabłka pod orzechową kruszonką
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na każdej jabłkowej zapiekance robimy kleks z ubitej śmietany, którą oprószamy kakaową posypką.