bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Jabłka w cieście

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na deser jabłka w cieście naleśnikowym posypane cukrem pudrem

Jabłka w cieście

Składniki:

Jabłka w cieście

 

  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka gazowanej mineralnej
  • szczypta soli
  • mąka - tyle zeby ciasto bylo geste jak śmietana
  • jabłka
  • olej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście
Jabłka obieramy, wydrażamy i kroimy w krążki. Robimy ciasto naleśnikowe z jajek, mleka, wody soli i mąki łącząc składniki. Odstawiamy na pół godziny. Wrzucamy jablka do ciasta i etapami smazymy w głebokim oleju. Najlepiej nadaje sie do tego wok lub głęboka patelnia. Wyjmujmey na papeirowy reczni do odsaczenai tłuszczu, sypiemy cukrem pudrem.