Jabłka w cieście z wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

aromatyczne jabłuszka w kąpieli z ciasta

Jabłka w cieście z wanilią

Składniki:

Jabłka w cieście z wanilią

 

  • Olej do smażenia ( proporcje same wyjdą w trakcie smażenia)
  • 1 jajo
  • 1 szczypta soli
  • 5 łyżek gazowanej wody mineralnej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jabłka deserowe

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście z wanilią
Do niewielkiej miseczki wbiłam jajo.Dodałam szczyptę soli,ciągle ubijając dolewałam wodę mineralną.Na końcu wsypałam mąkę pszenną.Jabłka umyłam i po obraniu usunęłam gniazda nasienne.Każde z owoców pokroiłam na grube plastry 5-6 mm.Nabiłam na widelec i moczyłam w cieście szybko kładąc na rozgrzaną patelnię z olejem ( tłuszczu powinno być tyle by swobodnie zakrywały jabłka) piekłam 2-3 minuty aż ciasto spulchniało i przybrało złoty kolor.Tak przygotowany deser osypałam na końcu cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem.