Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Jabłko gotowane na parze z ryżem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Można traktować jako dietetyczne danie, przekąskę lub deser. Doskonałe przy diecie .

Jabłko gotowane na parze z ryżem

Składniki:

Jabłko gotowane na parze z ryżem

 

  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżeczki ugotowanego ryżu
  • 3 łyżeczki musu brzoskwiniowo-jabłkowego (lub innego) + 2 łyżeczki do dekoracji
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Jabłko gotowane na parze z ryżem
Z jabłka ściąć wierzch i wydrążyć . Wymieszać ryż z musem – dosłodzić jeśli trzeba do smaku . Ułożyć w parowarze i gotować 15-20 minut od chwili gdy woda zacznie wrzeć . Podawać na ciepło lub zimno polane z wierzchu resztą musuJeśli nie musi być na dietę można podać dodatkowo bitą śmietanę , rodzynki , kawałeczki czekolady – co kto lubi )