Książka kucharska Para buch w wydaniu Buni

Na parze, w glinie, rękawie foliowym lub szkle żaroodpornym - czyli Bunia oswaja Parowar, Garnek rzymski:

Para buch w wydaniu Buni

Zdrowe gotowanie to hit ostatnich czasów . Najpopularniejsze to gotowanie na parze ,w rękawach do pieczenia , Garnku rzymskim czy szkle żaroodpornym .

Trochę o każdej z tych metod z mojego punktu widzenia :

1)- Parowar :

Wiadomo że smażenie i wysoka temperatura czy nadmiernie długie gotowanie  obniżają wartości odżywcze potraw . Gotowanie na parze jest stosunkowo proste i pozwala sporządzić cały posiłek w jednym naczyniu zachowując walory zdrowotne produktów .

Parowar lub Garnek do gotowania na parze ( tzw Garnek sito )doskonale zdają egzamin w gotowaniu potraw w wielu dietach spowodowanych chorobami , odchudzaniu , dla wegetarian .

2 )- Garnek rzymski :

W  nowa-stara metoda . W ten sposób gotowano i pieczono przed wiekami . Od jakiegoś czasu znów w modzie . Pozwala piec bez tłuszczu, wypiekać  chleby , sporządzać pełne posiłki w jednym naczyniu .Przygotowanie posiłku trwa co prawda dłużej niż przy tradycyjnym gotowaniu czy pieczeniu ale wygoda spowodowana tym , że nie potrzeba pilnować potrawy żeby się nie przypiekła i podlewać - w pełni ten dodatkowy czas rekompensuje .

3)-Szkła żaroodporne .

W zasadzie posiłki przygotowuje się w podobny sposób jak w Garnku rzymskim tyle że rozpoczynając pieczenie trzeba potrawę podlać odrobiną wody , chyba że w jednym naczyniu pieczemy mięso i warzywa lub ziemniaki bo  wtedy to one dostarczają potrawie wody.

4)- Rękawy foliowe do pieczenia :

Piecze się tak samo jak w szkle żaroodpornym z tym że nie potrzeba podlewać nawet wtedy gdy pieczemy samo mięso gdyż szczelne zamknięcie rękawa powoduje , ze wilgoć zawarta w potrawie krąży w obiegu zamkniętym .

 

A teraz kilka słów na temat mojego podejścia do tych metod . Korzystam ze wszystkich zależnie od potrzeby . Nie stosuję się rygorystycznie do tego , że ma to być gotowanie czy pieczenie beztłuszczowe .Nic mnie nie zmusza do stosowania tak drakońskich metod a  odrobina tłuszczu zapewnia moim zdaniem lepszy smak potraw .Tak samo ze stosowaniem soli i przypraw przy gotowaniu na parze - stosuję bo nie doprawione potrawy po prostu mi nie smakują , a nie mam ograniczeń zdrowotnych by sól czy przyprawy wyeliminować ze swojej diety .

Dla tego zwracam uwagę korzystających z moich przepisów , że nie są to przepisy stricte dietetyczne .Są to przepisy na potrawy robione na parze , w Garnku rzymskim, szkle żaroodpornym czy rękawie foliowym i tylko tyle .Traktuję te metody jak każde inne instrumentalnie chcąc uzyskać pewne efekty smakowe  i tak proszę je traktować bo nie odważyła bym się na polecanie diet na jakieś schorzenia - od tego są dietetycy i lekarze - ja tylko gotuję .