kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Jabłkowe gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne gofry. Gofry przygotowałam na serku homogenizowanym z tartym jabłkiem. Polecam.

Jabłkowe gofry Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jabłkowe gofry

 

  • 2 średnie jabłka
  • 1 serek homogenizowany waniliowy ( 200 g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 8 łyżek mąki jaglanej
  • 6 łyżek mąki lekkostrawnej z pradawnej pszenicy
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • olej do gofrownicy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jabłkowe gofry
Jabłka myjemy i wycieramy, ścieramy na tarce jarzynowej do miski. Dodajemy jajko, olej, serek mieszamy. 
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewany przez sitko i dodajemy do ciasta, mieszamy.

Gofrownicę rozgrzewamy i natłuszczamy olejem. 
Nakładamy porcję ciasta i pieczemy gofry na złoty kolor, studzimy na kartce.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.  

Jabłkowe gofry
Do startych jabłek dodajemy pozostałe składniki.
Jabłkowe gofry
Wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Jabłkowe gofry
Ciasto dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.
Jabłkowe gofry
Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy.
Jabłkowe gofry
Upieczone gofry przekładamy na kratkę i studzimy.